De voorwaarts neerwaartse tendens

Een veel gehoorde term, ik denk dat de meeste ruiters deze term wel hebben gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk? Het voorwaarts neerwaarts rijden is wellicht een van de meest verkeerd geïnterpreteerde rijtechnische termen. Als je niet beter zou weten, zou je kunnen denken dat het betekend dat het paard al stofzuigend met zijn neus over de grond in volle patrol door de bak sjeest. Het paard loopt hierbij boven zijn tempo met teveel gewicht op zijn voorhand; het paard is dan uit balans.

Maar wat is het dan wel?
De voorwaarts neerwaartse tendens neemt het paard aan als het optimaal in balans is. (Lees: dit neemt het paard dus zelf aan! Het ontstaat door stabiliteit, niet doordat de ruiterhand terugwerkt) Dat wil zeggen: we leren het paard zichzelf te stabiliseren en te coördineren in de 4 verschillende dimensies (verticaal, horizontaal, lateroflexie, diagonaal). Dit is voor elk paard een prettige werkhouding, omdat er weinig overbelasting plaats vindt, de spieren van de bovenlijn zijn vrij ontspannen en dus is er een optimale doorbloeding zonder verkramping of verzuring. En dat betekend een veel minder grote kans op blessures op basis van training en overbelasting. Maar voorwaarts neerwaarts rijden is ook bodybuilden voor het paard, want het kost kracht vanuit de onderlijn.

Bijgevoegd 2 foto's als voorbeeld voor de voorwaarts neerwaartse tendens. Train je oog!😉Foto 1: Dit paard is nog erg jong (5 jaar en pas sinds het najaar onder het zadel), maar heeft geleerd zichzelf te stabiliseren. Hij neemt de voorwaarts neerwaartse tendens aan. Dat zie je aan de volgende kenmerken: 
- De groene lijn geeft aan dat het oog op heuphoogte van het paard is. 
- De oranje lijnen geven aan dat het voorste achterbeen verder ondertreedt dan het achterste achterbeen. Met de gele lijn ertussen is het verschil goed te zien.
- De paarse lijn geeft aan dat de neus daar is waar het voorbeen land (foto 1). Er is lengte in de hals en de neus is op of voor de loodlijn. 

 
Foto 2: een fries die ook pas sinds het najaar onder het zadel is. Bij haar zie je dat de bovenlijn opbolt en ze de onderlijn begint te sluiten, passend bij een voorwaarts neerwaartse tendens.


Op de foto's zie je dat ik in een lichte verlichte zit rij. Op deze wijze is het gemakkelijker om het paard te leren de rug op te bollen omdat er minder gewicht van de ruiter op zit. Uiteraard zijn er nog bij beide paarden verbeterpunten, maar voor het niveau van de paarden is dit meer dan genoeg.

De kwaliteit van de foto's is door het inzoomen helaas minder scherp, maar duidelijk genoeg zichtbaar.


Deze werkhouding is belangrijk voor elk paard, met of zonder blessures, en in mijn optiek de basis voor elke training. 

Wil je ook je paard leren om in een biomechanisch optimale voorwaarts neerwaartse tendens te lopen en de corestabiliteit te trainen volgens de 4DD? Stuur me een bericht. 


Link naar Facebook


E-mailen
Bellen
Map
Info