VERTICAAL EVENWICHT ALS BASIS VOOR RECHTRICHTEN! 


Het verticale evenwicht is een term wat (gelukkig!!!) steeds meer aandacht krijgt. Om je paard gezond, zoveel mogelijk blokkadevrij én blessurevrij te houden is het des te belangrijker dat het paard in verticaal evenwicht wordt getraind.

Maar WAT is dat verticale evenwicht en hoe zie je dat?
Een paard is in verticaal evenwicht op het moment dat het gewicht over beide voorbenen evenredig is verdeeld. Een paard is verticaal uit evenwicht op het moment dat er meer gewicht is op 1 voorbeen. Dit kan zowel het binnenvoorbeen (paard valt om op de binnenschouder) als het buitenvoorbeen (paard loopt over de buitenschouder weg) zijn.

Hoe herken je een paard wat verticaal UIT evenwicht is?
Als het paard zonder bijzet aan een losse longeerlijn zou lopen, of onder het zadel en de ruiter zou de teugels los hebben, dan is het paard verticaal uit evenwicht als het hoofd omhoog is en afhankelijk van op welk voorbeen het paard het meeste gewicht draagt is het hoofd omhoog en naar buiten (gewicht is op de binnenschouder) óf het hoofd is omhoog en naar binnen (gewicht is op de buitenschouder). Daarbij gaat het paard als het ware 'plat door de bocht' en is de hoek die het onderbeen met de grond maakt heel scherp.

Een paard wat verticaal uit evenwicht is en het gewicht meer op bijvoorbeeld de linker schouder heeft dan zakt de wervelkolom (met name de schoftregio) meer richting het linker schouderblad. De wervelkolom maakt dan een rotatie naar rechts en een lateroflexie naar rechts toe samen met een lichte extensie van de CTO regio en het eerste deel van de borstwervelkolom (de rug of bovenlijn is hol). Herstel je het verticale evenwicht, dan ben je dus al aan het rechtrichten omdat je de wervelkolom rechter maakt.

Hoe ziet het er dan uit als een paard IN verticaal evenwicht is?
Een paard wat verticaal in evenwicht is, neemt uit zichzelf (!!) de voorwaarts neerwaartse tendens aan en geeft na. Daarbij laat het paard zijn hoofd en hals zakken neerwaarts en gaat de neus voorwaarts. Het paard ontspant, laat de bovenlijn los, maakt een schoftlift en maakt de wervelkolom rechter. De schoft komt weer rechtop te staan en daarom is dit de basis voor het recht maken van je paard. Verder zie je dat de beenzetting ruimer wordt, want door het verticale evenwicht wordt de shoulder sling geactiveerd, komt de schoft omhoog en kunnen de voorbenen verder naar voren waarbij de achterbenen verder kunnen ondertreden. Het oog van het paard is daarbij op heuphoogte en er ontstaat een mooi opwaarts evenredig verdeeld boogje in de hals.

Hiervoor gelden wel een aantal spelregels; de neus moet namelijk voor de loodlijn zijn en er moet voldoende lengte in de hals zijn. Verkort je de wervelkolom via de hals en/of is het paard met de neus achter de loodlijn dan krijg je namelijk meer kronkels in de wervelkolom, zowel in het buigen/strekken maar ook in de lateroflexie en in de rotaties krijg je meer kronkels. Dat is één van de redenen waarom de lengte van de hals bij het paard zo belangrijk is; je paard kan niet zonder te compenseren volledig recht worden als het paard kort in de hals is!!

Overigens is élk paard van nature verticaal uit evenwicht. Het is dus aan ons als paardeneigenaar om het paard te leren om in verticaal evenwicht te lopen!!

Foto's boven paard verticaal uit evenwicht (zeker even kijken naar foto rechts boven!) en foto's onder paard verticaal in evenwicht. Kijk goed naar de schouder en de bovenlijn/wervelkolom (en natuurlijk de hoofd-hals houding), dan zie je het verschil! Train je oog!

E-mailen
Bellen
Map
Info