Therapie

Tijdens de therapie maak ik voornamelijk gebruik van fascie release technieken.

Fascie is bindweefsel dat lijkt op dunne 'vershoudfolie', die alle delen van het lichaam bedekt. Zowel spierweefsel, als pezen en banden (ligamenten), bloedvaten en lymfe zijn omwonden door fascie.  En niet alleen omwonden, want fascie zit ook overal tussendoor. Fascie is sterk bindweefsel dat een driedimensionaal web creëert dat zich zonder onderbreking in alle fasciale banen van neus tot staart, van top tot teen, en van oppervlakkig tot diep  uitstrekt.


Gerelateerd aan gezondheid is het belangrijkste dat fascie alle delen van het lichaam met elkaar verbindt en zo vormt het paard één groot geheel. Het is sterk weefsel wat krachten over grote afstanden kan overbrengen. En zo worden spieren in het lichaam verbonden met elkaar via fascie en er vormen zich zo meerdere netwerken door het lichaam heen. Er zijn verschillende fasciale banen. Een probleem aan het spronggewricht achter, hoeft daar dus helemaal niet vandaan te komen en kan ook via een andere spier, of andere spiergroepen worden beïnvloed. Zo zijn de kaakspieren bijvoorbeeld verbonden aan het bekken. Problemen aan de kaak of tanden kunnen dus simpelweg via fasciale banen invloed uitoefenen op het bekken en achterbeen, en andersom net zo. 


Fascie is behoorlijk beïnvloedbaar in positieve en in negatieve zin. Het is weefsel wat snel los laat, maar ook weer snel vast gaat zitten als er niks veranderd aan de situatie; dit heeft te maken met het geheugen van weefsel. Om die reden geef ik als behandelaar de eigenaar naar inzicht vaak kleine technieken of stretches mee die veilig gebruikt kunnen worden en die nuttig zijn om het fasciale weefsel wat tijdens mijn behandeling is losgekomen, ook los te houden. Fascie kan in negatieve zin worden beïnvloed door pijn of stress, maar ook door huisvesting, zadel, compensaties, voeding (suikers!!!), (over)belasting, etcetera.Note: Heb je wel eens kipfilet gesneden? Als je kipfilet snijdt zie je vaak de witte vliesjes er aan zitten. Dat is fascie. Als je goed kijkt zie je de zenuwen en bloedvaatjes er door heen lopen; fascie is zeer rijk ge
ïnnerveerd weefsel.Het is inmiddels bekend dat fascie mooi wit behoort te zijn. Er zijn dissecties bekend van paarden die overgevoelig waren voor suikers en insulineresistent waren, waarbij het fasciale weefsel bij de dissectie niet meer wit, soepel en dun was, maar vergeeld, stug en verdikt was. Je kan je voorstellen dat dit zeer ongunstig is voor het bewegingspatroon van het paard. Fascies die verstrakt zijn in het paardenlichaam zijn vaak ontstoken en doen dus pijn. Het paard loopt als het ware met een ‘strakke deken’ om zijn lijf. Het zijn paarden die stijf zijn, niet soepel lopen en vaak opstart problemen hebben, oftewel de ‘dieseltjes’ onder de paarden. Deze opstartproblemen kunnen uiteraard ook de wijten zijn aan bijvoorbeeld blessures, ouderdom of artrose.


Tijdens de behandeling stimuleer ik het fascie door o.a. massagetechnieken en stretching van het weefsel, waardoor de fascie zich ontspant. Deze behandeling leidt tot ontspanning en activeert het parasympatische zenuwstelsel. Het parasympatische zenuwstel heeft voornamelijk een remmende werking; het vertraagt de hartslag en de ademhaling en het zorgt voor een activatie van de spijsvertering. Een paard reageert hier vaak op door af te kauwen, te gapen, te zuchten of andere tekenen van ontspanning. 


Tijdens het behandelen beperk ik me niet tot één behandelmethode. Soms ligt de nadruk op het mobiliseren van een gewricht, soms op het ontspannen van een spier, soms op het releasen van de fascie en vaak is het een combinatie. Door deze combinatie van technieken kan ik de meeste paarden effectief helpen. 

Op deze youtube video kun je in beeld zien wat fascie voor invloed heeft op het bewegen van jouw paard:

   


 


 


 


 


 

                                                                                                                                                                                                

E-mailen
Bellen
Map
Info