Je paard revalideren?

Je paard is geblesseerd! Help, wat nu?

Als eerste roep je natuurlijk hulp in van de dierenarts die een diagnose zou kunnen stellen. Daarna stel je vaak samen met je dierenarts een plan op om je paard te helpen. Maar, een blessure ontstaat natuurlijk niet zomaar. Hier kunnen enkele aanleidingen voor zijn. Als paardeneigenaar is het belangrijk om te weten en in mijn ogen de eerste stap naar een geslaagde revalidatie! Ken je de oorzaak van de blessure, dan kan je er tenslotte in de meeste gevallen iets aan doen. De meest voorkomende aanleidingen van blessures zijn de volgende 3 punten:

- Overbelasting. Bij overbelasting spelen 3 factoren een rol:

  1.  Scheefstanden van gewrichten of de wervelkolom zouden de oorzaak kunnen zijn van onder andere een verkeerd bewegingspatroon, door een opgelopen blessure, of van een incorrecte hoefbeenbalans.
  2.  Overtraining, bijvoorbeeld bij paarden die te vaak en te lang getraind worden op een incorrecte manier.
  3.  Spierdisbalans. Het functioneren en bewegen van het paardenlichaam vereist een balans tussen de spierlengte en spierkracht tussen tegengestelde spieren rond een gewricht. Een normale hoeveelheid tegenkracht tussen de spiergroepen is nodig om het bot in het midden van het gewricht te houden. Spier disbalansen ontstaan wanneer de tegengestelde spier te zwak, te stijf of te verstrakt is door fasciaal weefsel. Hierdoor geeft de spier niet de juiste hoeveelheid kracht die nodig is om het gewricht stabiel te houden en dus ontstaat er een vorm van actieve instabiliteit. Het is daarom des te belangrijker om je paard regelmatig te laten behandelen. Spiegel het naar jezelf bijvoorbeeld en denk aan lage rugklachten als je lang staat of denk aan nekklachten als je in een verkeerde houding achter de computer zit.

- Trauma komt uiteraard ook veel voor. In mijn optiek spelen er 2 verschillende soorten trauma. 

    1. acuut trauma bijvoorbeeld door een trap van een ander paard. 

    2. Het zogenaamde 'verstappen'. Een paard verstapt zich vaak niet ‘zomaar’. Misschien is hier al enige mate aan overbelasting aan vooraf gegaan, waardoor de coördinatie en propriocepties (=  het ontvangen en verwerken van prikkels die in het eigen lichaam ontstaan) al verminderd is. Een simpele verstapping bij het paard kan dus al grote gevolgen hebben.

- Stress. Net zoals wij stress ervaren, kunnen ook paarden stress ervaren. Heb je zelf wel eens last van je nek op het moment dat je gespannen bent? Stress is iets waar zowel mens als paard hedendaags mee te maken krijgt. Paarden kunnen chronisch stress krijgen door o.a. training en huisvesting, maar ook zeker door pijn en discomfort in hun lijf.

Is jouw paard geblesseerd, dan is uiteraard de eerste stap contact opnemen met jouw dierenarts. Voor de stap er na kan het zeker zinvol zijn om contact op te nemen met een revalidatietrainer die je kan helpen met het maken van een volledig revalidatieplan. De revalidatietrainer (in dit geval ik) kijkt hierbij naar het volledige paard. Ik bekijk het paard van top tot teen, van neusje tot staart, inclusief training, behandeling en therapie, mentale balans, hoeven, harnachement waaronder zadel en hoofdstel, voeding, supplementen, huisvesting, etc. Met als doel een geslaagde revalidatie, maar ook als doel preventie van recidieven door de oorzaken van de blessure voor zover als mogelijk weg te nemen.

Een paard revalideren betreft vaak een uitgebreid plan. Met 'even een keer behandelen' kom je er vaak niet. Als revalidatietrainer en revalidatietherapeut kijk ik naar alles wat een rol kan spelen in het herstel van je paard. Hieronder valt onder andere uiteraard training en therapie, maar ook voeding, hoefsmid/hoefbeenbalans, huisvesting en harnachement (waaronder zadel en hoofdstel).E-mailen
Bellen
Map
Info